< INICI
Centre d'interpretació de l'esglèsia de Cal Pons

Centre d'interpretació de l'esglèsia de Cal Pons

Les colònies industrials, mancades d'arrels i d'història, formades per un conglomerat heterogeni de persones, van haver de crear la pròpia identitat. En aquest sentit, l'Esglèsia va marcar la manera de fer de les generacions de famílies que hi van viure i treballar, però també néixer, créixer i morir. El Centre d'Interpretació de l'Esglèsia de Cal Pons té per objectiu mostrar el paper que va jugar l'Esglèsia en la consolidació del sistema de colònia industrial a Catalunya. El projecte de museïtzació, amb tècniques audiovisuals capdavanteres, es centra en tres espais i és compatible amb la principal funció que encara té l'edifici: la religiosa.

A la capella de Santa Llúcia, una de les sis que hi ha a l'esglèsia, s'hi ha ubicat una estructura que, a manera de gran retaule gòtic, serveix per explicar la visita del rei Alfons XIII a la colònia Pons l'any 1908, i una part de l'itinerari que durant quinze dies va portar el monarca a diferents punts de la Catalunya industrial, a més de Barcelona.

Al cor de l'esglèsia s'hi explica la influència de l'Esglèsia en la educació dels noies i noies de la colònia. S'hi projecten dos audiovisuals, un dedicar a l'Escola de la Llar i l'altre a l'Escola del Treball, una oportunitat per la formació dels nois de la colònia. També hi trobem una vitrina plena d'objectes relacionats amb el tema (llançadores, tela de cotó, cosidor, labors, joguines, llibres, revistes, ...) i en una capella lateral, un fris d'imatges que mostren detalls artístics del conjunt arquitectònic de Cal Pons.

A la cripta de l'esglèsia, on resten enterrats Lluís G. Pons Enrich i la seva esposa, Anna Roca, es projecta un audiovisual que explica la personalitat i el protagonisme de Pons i Enrich, un dels grans representants del paternalisme industrial a les colònies. Amb el testament de Don Luís com a fil conductor, es dóna a entendre el sistema de colònia i les estretes relacions entre els amos i l'Esglèsia.

Població: Puig-Reig

Telèfon: 938 380 000

Imatges de Centre d'interpretació de l'esglèsia de Cal Pons

imatge entrada

Arxius per descarregar de Centre d'interpretació de l'esglèsia de Cal Pons