< INICI
Festes i tradicions
Fia-Faia

Fia-Faia

24 de Desembre de 2018

La Fia-faia, ancestral, màgica, única.

La Fia-faia és una original celebració nadalenca compartida per la Vila de Bagà i el poble de Sant Julià de Cerdanyola, a l’Alt Berguedà. La festa s’inicia la vetlla de Nadal amb l’encesa d’una foguera a la muntanya en el moment de la posta de sol, aquest foc és transportat a cada població per un grup de fallaires adults, amb unes torxes herbàcies molt especials. En arribar reparteixen el foc a la resta de fallaires que els esperen. La crema general s’acompanya amb cants molt breus: “Fia-faia, que nostro senyor ha nascut a la paia !”, i d’un fons musical en el que destaquen les campanes de les respectives esglésies. Quan les torxes queden ben curtes, es fa una foguera amb les restes, sobre les que solen saltar els joves i al seu voltant es forma una rotllana de ball i de joc. La festa a Bagà té un caire espectacular amb més de dues-centes torxes a la plaça porxada. A Cerdanyola és més íntima, i molt participada, ambient molt adequat per les festes nadalenques.

 La Fia-faia és una festa ancestral que prové del culte al sol pràcticament generalitzat en les antigues religions de base agrària, aquest culte girava sobretot en torn als solsticis, els dies més llarg i més curt de l’any solar. L'Església, sàviament, en expandir-se, integrà les festes solsticials i les cristianitzà. El solstici d’estiu es va veure convertit en la diada de Sant Joan, i el d’hivern en el Nadal. En l’actualitat sols de manera molt transformada es mantenen reminiscències dels antics cultes del solstici d’hivern, una d’elles seria el tió, una altra la Fia-faia.

La Fia-faia és màgica pel que representa: una pregària al sol per a que la seva llum al llarg del dia torni a créixer, i poc a poc recuperi l’esplendor de l’estiu. Es també una festa única perquè de ser un culte generalitzat s'ha convertit en un ritus extremadament rar, en tot el Pirineu sols es conserva a Bagà i a Cerdanyola, llocs cristianitzats molt tardanament.

 A partir de Nadal, el dia tornarà a créixer, perquè novament els baganesos i els cerdanyolencs hauran cremat les faies per allargar la durada de la claror. Si aneu a veure la festa podreu veure un ritus absolutament excepcional que en la seva essència no ha canviat en milers d’anys. Heu de considerar que estareu immersos en una supervivència mil·lenària, que els baganesos i cerdanyolencs us permetran de compartir.

Text de Xavier Pedrals

 

Imatges de Fia-Faia

imatge entrada imatge entrada imatge entrada imatge entrada

Establiments adherits a Fia-Faia